Biografie

Machiel de Vos (1936) als freelance natuurfotograaf gewerkt, 1984-2015,  woont in Havelte.
Opgegroeid in de gevarieerde natuur van de “kop van Overijssel”, te midden van water, weide, bos en heide. Misschien ligt hier de basis in de verscheidenheid van mijn natuur-fotografie.
“Door het zien van interessante gedragingen, soorten e.d., maar ook door fraaie kleuren en vormen in landschappen, bloemen, insecten, paddenstoelen e.d., is er bij mij behoefte ontstaan om ook anderen deelgenoot te maken van het vele moois wat buiten te zien is”, dit is mijn drijfveer!
Over mij is geschreven:
Het medium fotografie is voor hem een prachtig middel om veel fraais vast te leggen en de mensen te laten ontdekken wat er “dichtbij en veraf” in de natuur te zien is. “Misschien dat we daardoor meer besef krijgen dat we hier op aarde vaak maar slechte rentmeesters zijn van de aan ons toevertrouwde natuur”. Bij het gedrag als natuurfotograaf staat voor hem centraal het respect voor al wat leeft en groeit.
“Als natuurfotograaf komt de brede belangstelling ook tot uiting in zijn werk. De dierenwereld, maar ook het landschappelijke aspect loopt hij niet voorbij en weet hierbij de stilte te ‘vangen’.
Hij is bepaald geen ‘vogelfotograaf’ alleen, maar weet juist ook in de directe omgeving details – waar veelal aan voorbij gegaan wordt – met een raffinement in compositie en fraaie contrasten in zijn foto’s vast te leggen. Planten en insecten zijn door hem met veel geduld in het juiste licht ‘gevangen”.

Hoewel het ‘nabije’ een belangrijk aspect is van mijn werk, is het archief ook gevuld met vele opnamen, gemaakt op buitenlandse reizen. Zo ging voor ons de éérste hartewens in 1985 in vervulling bij een bezoek aan de Galapagos-eilanden. Samen met mijn vrouw bezochten wij inmiddels vele uithoeken van de wereld. Antarctica, Australië, Azoren, Borneo, China, Costa Rica, Engeland, Finland, Gambia, India, Israël, Jordanië, Kenia, Madagaskar, Marokko, Madeira, Mexico, Mongolië, Namibië, Nepal, Papoea Nieuw-Guinea, Peru, Polen, Scandinavië, Schotland,  Spitsbergen, Sri Lanka, St. Georgie, Soedan, Suriname, Turkije, Thailand, Zuid Afrika, Z.W.Verenigde Staten, Zweden, maken deel uit van de lijst buitenlandse reizen.
Vormen en kleur in landschappen en details zijn op een bijzonder manier gefotografeerd en onder het motto van “Nature-Art” hebben deze beelden een unieke plaats op exposities gehad.

Literatuur
Vos, M de, 2001.
Dood beukenblad – Vogellogboek van de Twintigste eeuw: 51-52
Vos, M de, 1989.
De “Sudd” Afrika’s grootste moerasgebied – het Vogeljaar 37: 200-203

1e reis buiten Europa 1982
Zuid Soedan
Vogelfotografie met Leitz 560mm

 

1e publicatie                     

Kerk Wilhelminaoord, foto in de etalage bij Foto Ballon – Steenwijk,
Opname: 6×6 klapcamera Franka Solida
z/w/ negatief Ilford HP3  1/50 sec. f22+geelfilter.

 

1e camera 1954
6×6 klapcamera merk: Franka   Solida