Biografie

Machiel de Vos (1936) werkt sinds 1984 als freelance natuurfotograaf, en woont in Havelte.
Hij is opgegroeid in de gevarieerde natuur van de “kop van Overijssel”, te midden van water, weide, bos en heide. Misschien ligt hier de basis van de verscheidenheid in zijn natuur-fotografie.
“Door het zien van interessante gedragingen, soorten e.d., maar ook door fraaie kleuren en vormen in landschappen, bloemen, insecten, paddenstoelen e.d., is er bij mij behoefte ontstaan om ook anderen deelgenoot te maken van het vele moois wat buiten te zien is”, aldus Machiel.

Het medium fotografie is voor hem een prachtig middel om veel fraais vast te leggen en de mensen te laten ontdekken wat er “dichtbij en veraf” in de natuur te zien is. “Misschien dat we daardoor meer besef krijgen dat we hier op aarde vaak maar slechte rentmeesters zijn van de aan ons toevertrouwde natuur”. Bij het gedrag als natuurfotograaf staat voor hem centraal het respect voor al wat leeft en groeit.
Als natuurfotograaf komt de brede belangstelling ook tot uiting in zijn werk. De dierenwereld, maar ook het landschappelijke aspect loopt hij niet voorbij en weet hierbij de stilte te ‘vangen’.
Hij is bepaald geen ‘vogelfotograaf’ alleen, maar weet juist ook in de directe omgeving details – waar veelal aan voorbij gegaan wordt – met een raffinement in compositie en fraaie contrasten in zijn foto’s vast te leggen. Planten en insecten zijn door hem met veel geduld in het juiste licht ‘gevangen’.

Hoewel het ‘nabije’ een van de belangrijkste aspecten van zijn werk vormt heeft hij ook veel opnamen, die hij op buitenlandse reizen maakte. Zo ging voor hem de éérste hartewens in vervulling toen hij in 1985 een bezoek kon brengen aan de Galapagos-eilanden. Samen met zijn vrouw bezocht hij inmiddels vele uithoeken van de wereld. Antarctica, Australië, Azoren, Borneo, China, Costa Rica, Engeland, Finland, Gambia, India, Israël, Jordanië, Kenia, Madagaskar, Marokko, Madeira, Mexico, Mongolië, Namibië, Nepal, Papoea Nieuw-Guinea, Peru, Polen, Scandinavië, Schotland,  Spitsbergen, Sri Lanka, St. Georgie, Soedan, Suriname, Turkije, Thailand, Zuid Afrika, Z.W.Verenigde Staten, Zweden, maken deel uit van de lijst buitenlandse reizen.
Vormen en kleur in landschappen en details zijn op een bijzonder manier gefotografeerd en onder het motto van “Nature-Art” hebben deze beelden een unieke plaats op exposities.

Literatuur
Vos, M de, 2001.
Dood beukenblad – Vogellogboek van de Twintigste eeuw: 51-52
Vos, M de, 1989.
De “Sudd” Afrika’s grootste moerasgebied – het Vogeljaar 37: 200-203

1e foto publicatie 1957                                                                                    

Kerk Wilhelminaoord, foto in de etalage bij Foto Ballon – Steenwijk,
Opname: 6×6 klapcamera Franka Solida
z/w/ negatief Ilford HP3  1/50 sec. f22+geelfilter.

 

 

1e camera 1954

6×6 klapcamera merk: Franka   Solida

error: Content is protected !!